Sabotin-parkmiru

Sabotin park miru
Sabotino il parco della pace
Sabotin peaceful place

Prispevki

Kako do nas

 Pešpoti

Sabotin, ki ga je Soča ločila od Svete gore in je tako postal ponosni samotar, ki spogledljivo zre čez Brda in Kras ter malce sramežljivo gleda na Alpe in na Tržaški zaliv, pohodniku ponuja več, kot bi mu pripisali ob pogledu iz doline!

Sabotin ni le še en hrib. Sabotin se spominja in opominja. Sabotin pomirja in združuje. Sabotin je Park miru.

Zato se podajte nanj in raziščite njegovo burno zgodovino, mediteransko in alpsko rastlinstvo, plazeče se in leteče živalstvo.

Na Sabotin se lahko povzpnete iz šestih smeri. Ko ga boste spoznali iz ene smeri, ga boste le blago zaslutili. Zato se boste vračali in ga spoznavali, se v njegovem objemu spet in spet umirili.

  IZHODIŠČA ZANIMIVOSTI OB POTI ČAS HOJE VIŠINSKA RAZLIKA
Severna pot Solkan (parkirišče pred mostom čez Sočo) Solkanski most, sistemi kavern ob karavli, muzejska zbirka na Sabotinu 1 ura 30 min 510 m
Južna pot Solkan (parkirišče pred mostom čez Sočo) napis Naš Tito, cerkvica Sv. Valentina, tematska pot, mejni kamni, muzejska zbirka na Sabotinu, sistemi kavern 1 ura 40 min 510 m
Pot za koridorjem Parkirišče ob cesti Solkan-Brda takoj za italijanskim koridorjem na osimski cesti v smeri proti Brdom kaverna 18. baterije z zanimivim obokanim vhodom sistemi kavern ob karavli muzejska zbirka v kaverni na Sabotinu suha travišča s pestrim rastlinstvom 1 ura 410 m
Podsabotinska Avtobusno postajališče v Podsabotinu obeležje (piramida) ob poti sistem kavern in jarkov ob stražarnici muzejska zbirka v karavli na Sabotinu 1 ura 50 min 480 m
Briška Odcep za lovsko kočo na cesti Gonjače-Sabotin ostanki cerkvice Sv Primoža iz 16. stoletja, sistemi kavern ob karavli na Sabotinu muzejska zbirka v karavli na Sabotinu razgledne točke iz grebena na Sočo, Sv. goro in Sabotin piramida - spominsko obeležje iz 1. sv. vojne 1 h 45 min 240 m
Šmaverska Pri pokopališču v vasi Šmaver v Italiji Cerkvica Sv. Valentina in ruševine samostana, tematska pot, mejni kamni na grebenu Sabotina 1 ura 10 min 430 m
Pot skozi kaverne in po grebenu Sabotina Parkirišče pod karavlo na Sabotinu Sistem kavern zahodno od karavle, muzejska zbirka na Sabotinu, mejni kamni na grebenu Sabotina, Sv Valentin, 1 ura 30 min

dolžina poti:
2 km,

75 m

*severno in južno pot lahko združimo v krožno pot.

** vsi podatki veljajo do vrha Sabotina (kota 609)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Kolesarske povezave

Kolesarske povezave v okolici Sabotina

Sabotin in njegovi sosednji hribi, od katerih ga je ločila Soča, so zanimivi tudi za kolesarje. Strma pobočja tik nad Sočo so za vojsko predstavljala pomemben branik v obrambi Gorice in Goriškega mostišča.

Poti so torej večinoma strme in posejane z obeležji 1. svetovne vojne.

Sabotin, Sveta Gora, Škabrijel... trije kot mravljišča preluknjani hribi, med katerimi so letele težke granate. Osvojite jih s kolesom, spoznajte delček njihovega spomina in se poklonite junakom.

Za vas smo zbrali 5 poti. Tri od njih so krožne. Vse pa vas bodo pripeljale do zanimivih obeležij in ostankov prve svetovne vojne.

Pot na Škabrijel lahko združite s peš vzponom na njegov vrh.

Vse poti so zahtevne in zato priporočamo, da se nanje podate z gorskim kolesom .

  IZHODIŠČE POTEK POTI ZANIMIVOSTI OB POTI DOLŽINA ZAHTEVNOST
S Podsabotina na Sabotin Avtobusno postajališče v Podsabotinu Podsabotin - karavla na Sabotinu - spust nazaj v Podsabotin Piramidi - obeležji iz 1. sv. vojne,sistem kavern ob bivši vzpenjači avstroogrske vojske,sistem kavern zahodno od karavle,muzejska zbirka v karavli na Sabotinu 11 km (v obe smeri) Zahtevna, mestoma zelo strma in kamnita pot.
Z Gonjač na Sabotin Odcep poti na Sabotin nad Gonjačami Gonjače- karavla na Sabotinu- Gonjače Piramidi - obeležji iz 1. sv. vojne,sistem kavern ob bivši vzpenjači avstroogrske vojske,sistem kavern zahodno od karavle,muzejska zbirka v karavli na Sabotinu 15,2 km (v obe smeri) Srednje zahtevna makadamska pot, del poti je asfaltiran.
Krožna čezmejna pot na Sabotin Solkan- Parkirišče pred mostom čez Sočo Solkan- Kojsko- Karavla na Sabotinu- Šmaver- Gorica- Solkan ali Solkan- Podsabotin- karavla na Sabotinu- Šmaver- Gorica- Solkan Solkanski most, piramidi - spominski obeležji,sistem kavern ob bivši vzpenjači avstroogrske vojske,sistem kavern zahodno od karavle,muzejska zbirka v karavli na Sabotinu 25,5 km ali 19,8 km Posamezni odseki so težavni, zlasti vzpon iz Podsabotina, pri krajši varianti in zelo strm spust proti Štmavru.
Na Sveto goro in na Vodice Solkan- Parkirišče pred mostom čez Sočo Solkan- Sveta Gora- Vodice- Grgar- Solkan Solkanski most, razstava pod restavracijo na Sveti gori, božjepotna cerkev in frančiškanski samostan na Sv. gori, obnovljeni bojni položaji na Vodicah, mavzolej generala Gonzage na Vodicah 15,5 km Srednje težka do težka tura z veliko strmega vzpona.
Škabrijel Solkan- Parkirišče pred mostom čez Sočo Solkan- Prevala- Most- Ravnica- Vratca (skok na Škabrijel)- Kromberk- Solkan Solkanski most, spomenik padlim slovenskim vojakom pri Slemenarju, vas Ravnica in spominsko obeležje, povezovalni jarek iz Vratc na Škabrijel, spomenik na vrhu Škabrijela, grad Kromberk 16 km Srednje težka tura, uro vzpona do Vratc, od koder se peš podamo na Škabrijel (45 min v obe smeri), vendar pot vodi le po asfaltu.