Sabotin-parkmiru

Sabotin park miru
Sabotino il parco della pace
Sabotin peaceful place

Sabotin-parkmiru

Na stičišču dveh držav, med morjem in Alpami, se objeta v strugo reke Soče, dviga majhna gora z veliko biodiverziteto, a temačno preteklostjo. Čeprav narava danes Sabotin prežema z življenjem, je bilo na istih tleh nekoč prelite preveč krvi. Po tem ko so dnevi pokov, trušča in besnenja minili, se namreč lahko kaže v raznolikih lepotah narave. Kontrast, ki ga Sabotin nosi v sebi, botruje njegovemu poslanstvu prostora spomina in simbola miru. Ima vse kulturnozgodovinske in naravoslovne znamenitosti za predajanje sporočila nesmislu vojn in občutenju dragocenega miru.

Sabotin, 609 metrov visok hrib, je pod površjem še danes prepleten s sistemom kavern in strelskih jarkov, kar ustvarja svojevrsten muzej na prostem, ki ga smiselno dopolnjuje nov multimedijski center za obiskovalce Sabotin – Park miru. V spomin in opomin ga lahko obiščete samostojno ali pa v spremstvu vodnikov. Kot čezmejni park miru in del Poti miru od Alp do Jadrana danes ozavešča obiskovalce o nesmiselnosti vojn in spodbuja sožitje med narodi.

Sabotin je tudi priljubljen cilj pohodnikov, kolesarjev in izletnikov, saj ponuja poleg bogate naravne in kulturne dediščine tudi čudovite razglede na vse strani neba.